Wesele to doskonała okazja, aby ugościć swoich bliskich w niecodzienny i wyjątkowy sposób. Pary młode oprócz wystawnego obiadu, kilku kolacji i tortu przygotowują na stole inne formy poczęstunku. Słodki stół czy wiejskie przysmaki? Wszystko zależy od waszych upodobań i preferencji gości.
Dziś proponujemy Wam wyjście poza sferę kuchni polskiej czy europejskiej. Zapraszamy do aromatycznego i egzotycznego świata kuchni azjatyckiej – serwujemy sushi.
Sushi – surowa ryba?
Pod nazwą sushi kryje się niezlicona ilość możliwości! Do podstawy, jaką stanowi ryż zaprawiony octem ryżowym (co właśnie po japońsku nazywa się sushi) dodaje się mnóstwo różnych składników, głównie owoców morza (niekoniecznie surowych), warzyw, grzybów, czy charakterystycnych elementów dla kuchni kraju kwitnącej wiśni takich jak omlet japoński lub tofu. Tradycja serwowania sushi nakazuje podać potrawę z wasabi i sosem sojowym. Oprócz klasycznych rolek, czyli dodatków z ryżem w macie z wodorostów (nori) możemy delektować się innymi wcieleniami tej potrawy.
Internetowe Targi Ślubne- Sushiamai
Rodzaje suhi
Tradycyjnie sushi może być podawane na różne sposoby. Najprostszy z nich to hosomaki, czyli rolki jednoskładnikowe, z ogórkiem, awokado, tykwą, rybą lub krewetką itd. Dobre na początek ze względu na mały rozmiar i łatwość chwycenia pałeczkami. Kolejny rodzaj to ten najbardziej klasyczny, czyli wieloskładnikowa rolka – futo maki. W środku może znaleść się wiele różnych składników, w przeróżnych kombinacjach, które nie tylko cudownie się prezentują, ale przede wszystkim wyśmienicie smakują. Tradycyjną formą podania sushi jest również nigiri, czyli owalnie uformowana porcja ryżu przykryta np. kawałkiem ryby. Dzięki swej prostocie jest to najpopularniejsza forma sushi i bardzo ceniona przez smakoszy. Owoce morza, warzywa i inne dodatki serwuje się także w czystej formie, bez ryżu – to tzw. sashimi. Tutaj liczy się świeżość i jakość produktów.
Dla kogo?
Sushi na weselu to świetny pomysł dla miłośników tego dania, a jeszcze lepszy dla osób, które wcześniej nie miały okazji spróbować japońskiego specjału. Dla tych pierwszych będzie to miła odmiana od polskich schabowych i wołowych rolad, a dla drugich szansa na skosztowanie sushi i poznanie kultury jedzenia sushi.
Sushi podane na weselu nie tylko cudownie przełamie tradycję polskiego wesela, ale też będzie niezwykłą atrakcją dla gości, którzy może dzięki Wam
Zdjęcie główne : <a href=”https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie-wektory/food”>Food fotografie designed by Freepik</a>
Monika
26 lutego, 2020 at 11:45 pmA dlaczego nie? Dziś ludzie robią co chcą na weselach. Więcej swobody niż np 10 lat temu 🙂
Ela
06 marca, 2020 at 8:42 pmNiektórzy jeszcze cały czas boją się tego, co powie babcia lub ciotka!