Każdy lubi zaskoczyć czymś swoich gości. Warto na przyjęcie weselne zamówić staropolski stół regionalny. Najczęściej w formie drewnianego blatu zakrytego daszkiem ze strzechą lub aranżowany na stary, drabiniasty wóz. Wygląd takiej atrakcji może być różny, jednak z pewnością zaspokoi kulinarne oczekiwania smakoszy dobrego jedzenia. Taki stół, jak mówi staropolska tradycja, powinien uginać się od tradycyjnego jadła.
Na takim stole nie może zabraknąć pieczonego mięsiwa czyli udźca i karkówki. Często w centralnym miejscu znajduje się pieczone prosie lub wielka kita mięsna. Z powały powinny zwisać pęta swojskiej kiełbasy. Wędzone szynki, pieczone pasztety, salcesony czy kaszanki swoim wyglądem i zapachem skuszą każdego gościa. A wszystkie te smakowitości goście powinni zagryzać swojskim chlebem posmarowanym domowym smalcem ze skwarkami lub aromatycznym chrzanem. Warto również zadbać o dodatki, takie jak ogórki kiszone, grzybki czy suszone owoce.
Można również na takim stole postawić deskę najlepszych regionalnych serów. Jeśli wesele odbywa się w górach, to nie może zabraknąć oscypków, korbaczy czy buncu. Dopełnieniem dla gości stanowią własnoręcznie wykonane naleweczki, którymi nie pogardzi na weselu żaden z wujków, a i babcia również wypije zdrówko Młodej Pary. Jest to bardzo miła atrakcja, jeśli wasi goście pochodzą z różnych części kraju. Mają wtedy możliwość skosztowania typowych dla danego regionu potraw.
Lady Di
03 lipca, 2017 at 10:25 amDobrym pomysłem są też stoły tematyczne np. kuchnie świata lub tapasy ?